Lägg till din egen HTML-kod här.

Terapeutisk massage

För bokning, boka direkt på hemsidan, ring 073-754 85 96 eller maila till: nina@frankropptillta.se

Skicka gärna med ditt telefonnummer så att jag kan ringa upp dig om du mailar.

Vardag mellan 09.30 och 18.00
Ring vid akutbesök.
 

 Klicka på knappen, Boka Tid, maila eller ring för bokning!!

swedish-massage
 

Jag använder mig av flera behandlingsmetoder. Syfte är att lösa upp och motverka muskelspänningar.  Massage, muskulering/avancerad mukulering, strain and counterstrain , revolving och koppning. Behandlingen kan vara riktad mot att förebygga besvär eller att behandla problem som tex. onda axlar, nackspärr, ryggskott, trötta ryggar, ledbesvär, tennisarmbågar, huvudvärk m.m.
Vid behov ingår laserterapi i behandlingen.   


Behandlingen är anpassad efter dina besvär och kan därför variera mycket från patient till patient.

 

Triggerpunktsbehandling

Triggerpunkter (TP) är något som i stort sett alla människor har.
Antingen så ligger de latenta eller så känner man dem rejält.
En TP är en hyperirritabel punkt i en spänd sträng, knut, i en för övrigt avslappnad muskel. Denna punkt är alltid trycköm och flyttar smärtan till ett annat ställe. Det kan kännas som smärtan är utstrålande. Varje TP har ett bestämt utstrålningsställe. När man behandlar en TP använder man bl. a fingrar och armbågar för att lägga ett tryck på den ömma punkten så att den tvingas släppa spänningen.

Koppning

Att koppa är en gammal traditionell läkekonst som åter blivit aktuell. Koppning är enkel att utföra. Med hjälp av "sugkoppar" bildas undertryck i huden som påverkar bindväven i muskler och underhud. Det vakuum som bildas ökar blodgenomströmningen och bidrar till att transportera bort slaggprodukter i bindväven. Musklerna värms upp, slappnar av och huden aktiveras.

Koppning ger ökat välbefinnande och används ofta vid muskelspänningar, senfästesinflammationer, celluliter och för att öka cirkulationen. Stor vikt läggs vid hur reaktioner uppstår och varför. Koppning är ett utmärkt komplement till andra behandlingsformer. 

Longering

I longering arbetar man med muskeln i ett lätt uttöjt läge och gör stryknande drag för att successivt och långsamt förlänga muskeln.
Denna teknik löser spänningar och ger muskeln en ökad töjbarhet och elasticitet.

Revolving

Revolving betyder att man ska återskapa en rörelse runt en axel. Den fungerar ungefär på samma sätt som longering. Man jobbar alltså med musklerna i ett uttöjt läge och försöker sedan ytterligare förlänga musklerna med hjälp av att "dra" ut dem försiktigt och rofyllt.
Vad som skiljer longering och revolving är att man i longering arbetar med en specifik muskel medan man i revolving arbetar med en hel muskelgrupp.

Strain & Counterstrain

Detta är en osteopatisk behandlingsmetod. Man arbetar här med att lura nervsystemet att sluta sända fel signaler till vissa muskler som gör att muskeln spänns.
Man överdriver därför eventuella felställningar och försätter då muskeln i ett viloläge där den får vara i 90 sekunder för att därefter försiktigt lägga tillbaka muskeln i dess rätta position. Nervsystemet luras då att inte längre skicka de inkorrekta signalerna till muskeln.
Inom denna metod använder man även så kallade tenderpoints (tp) som påvisar en leds dysfunktion (felställning). När man utför denna behandling lägger man på ett tryck på den ömma tp:n och försätter de sedan i ett viloläge där den inte längre gör ont. Sedan håller man kvar i denna position i 90 sek och lägger därefter tillbaka tp:n i dess utgångsläge och upptäcker då att smärtan antingen har avtagit eller försvunnit helt.

Vad behandlar man?

Inom många yrkesgrupper får muskler och muskelgrupper jobba statiskt, dvs. man sitter eller står i en position och/eller gör enformiga rörelser. Detta leder till att musklerna i exempelvis rygg och nacke blir spända och korta. Detta leder så småningom till att det bildas triggerpunkter i muskeln dessa i sin tur aktiveras om området inte behandlas eller får vila. När en triggerpunkt har aktiverats så strålar den ut i andra områden som armar och huvud. Spänningshuvudvärk är en typisk sådan åkomma andra åkommor kan vara "falsk ischias" och musarm.
Personer som tränar mycket och vill ha hjälp med att mjuka upp musklerna och töja dessa har stor nytta av massageterapin.

Andra besvär som med fördel kan behandlas är "Löparknä" och "snapping hip" och benhinneinflammation.

Hur ofta bör man behandlas?

Om man har ett yrke som medför statiska belastningar, exempel på yrken är frisörer, kontorsarbete och sjukvårdspersonal. Dessa yrkesgrupper bör först gå en gång i veckan under ca 4-5 veckor för att lösa upp och återställa musklerna så att de inte smärtar. Därefter underhåller man kroppen genom att gå på behandling varannan eller var tredje, fjärde vecka.

Viktigt efter behandling

Dricka vatten efter behandlingen. Häll upp en kanna/flaska med vatten så att det inte är för kallt. Det blir då lättare att dricka mer.

Reaktioner

Efter en behandling kan man få "träningsvärk" och ömmande muskler. Detta kan lindras med kyla eller liniment. Man kan känna sig lite frusen efteråt. Det beror på att blodtrycket sjunker och att slaggämnen frigörs och vill ut ur kroppen. Drick därför mycket vatten.


Jag har patient- och ansvarsförsäkringar samt följer branschens etiska regler. Jag har fräscha lokaler godkända av Miljö- och Hälsa och är medlem i Fotterapeuternas förbund, Massörerna och Club Axelsons.